Activiteit

Materialenpaspoort in Rotterdam – digitale lunchlezing Gemeente Rotterdam, Ingenieursbureau

Rolf Jonker vertelt over de toepassing van een materialen paspoort bij het Schouwburgplein

Het Rijk heeft gesteld dat wij in 2050 een economie zonder afval hebben. In een circulaire economie worden grondstoffen zo optimaal mogelijk gebruikt. Zo dragen we bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat. Afval of puin is materiaal dat in de anonimiteit terecht is gekomen. Een materialenpaspoort haalt materialen uit deze anonimiteit en geeft identiteit. Alleen als we weten wat er in de gebouwde omgeving is opgeslagen, kunnen we de circulaire economie vormgeven. Het is van belang om digitaal inzichtelijk te hebben welk materiaal waar zit, hoe dit in elkaar zit, wat de kwaliteit is van het materiaal en hoe dit materiaal te hergebruiken is. Dat dit slim en digitaal gebeurd is van groot belang. Rotterdam kent miljoenen verschillende entiteiten als bouwwerken, bouwproducten en materialen. Handmatig hiermee werken is arbeidsintensief.
Voor onder andere het Schouwburgplein creëerden wij een slim paspoort die linked-data en open data standaarden als uitgangspunt neemt. Dit is een combinatie van verschillende bronnen van ontwerp, engineering, realisatie, materiaalleverantie en beheer. Deze locatie is gekozen omdat in mei 2020 is besloten dat het Schouwburgplein een nieuw ontwerp behoeft. De gemeente vraagt zich af wat nog mogelijk is met het kwalitatief hoogwaardig materiaal van het schouwburgplein.

Graag geef ik jullie collega’s van het IBR een kijkje in het paspoort Schouwburgplein.

Datum en tijd: donderdag 3 december, 12.00 -13.00 uur
Aanmelden: stuur een e-mail aan louise.tanahatoe@amror.nl o.v.v. de betreffende bijeenkomst(en). Je ontvangt dan van haar inloggegevens/instructies.

Betreft: Digitale Lunchlezing Gemeente Rotterdam, Ingenieursbureau.
Als onderdeel van een reeks lunchlezingen van de ‘Innovatiehuiskamer’