Nieuws

Carina van der Meer: hoe een kat ingenieursbureaus Amsterdam en Rotterdam verbindt

Adviseur Innovatie & Communicatie Carina van der Meer (Ingenieursbureau Rotterdam) vertelt over hoe een Amsterdamse kat ingenieursbureaus Amsterdam en Rotterdam verbindt.

Carina, “Hoe ik in Amsterdam verzeild ben geraakt? Drie jaar geleden was mijn broer, die in Amsterdam West woont, op zoek naar een oppas voor zijn kat tijdens de vakantie. Ik dacht leuk, ik neem mijn werk gewoon mee en ga twee weken in Amsterdam wonen en werken want beide ingenieursbureaus willen meer met elkaar samenwerken en kennisdelen. Voor mij een goede reden om nieuwe mensen te leren kennen, te kijken of er raakvlakken zijn met innovatie en om vanuit een ander perspectief mijn eigen stad te bekijken.”

Innovatiekas RDM Rotterdam
“Ik werk voor het nieuwe werken al in meerdere Rotterdamse gebouwen. Een andere omgeving inspireert en ik maak kennis met andere gemeentelijke diensten en marktpartijen. Zo werk ik onder andere op RDM Rotterdam, de plek voor innovatie in haven en stad. Het Ingenieursbureau Rotterdam heeft in het Innovationdock een kavel gehuurd om dichter bij innovatieve bedrijven en kennisinstellingen te zitten. We hebben er een glazen kas gebouwd met acht werkplekken. De transparante werkruimte verhoogt de toegankelijkheid. Iedereen loopt zo bij ons naar binnen. Toen we daar begonnen was drijvend bouwen net een hot item. We hebben met Dura Vermeer, die onze overburen waren, en architectenbureau PublicDomainArchitecten met wie we de koffieautomaat delen, een duurzaam drijvend paviljoen ontwikkeld en gebouwd.”

AMROR op duurzame dansvloer
“Drie jaar geleden kende ik Amsterdam nog niet goed maar kort daarvoor werd ik gevraagd om een voorbereidingsoverleg voor de samenwerkingsovereenkomst tussen Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat (AMROR) mede te organiseren. Dit overleg hebben we georganiseerd op RDM. De kennismaking tussen de directieleden begon met een warming up, op een duurzame dansvloer. Via alliantiemanager AMROR Kim Hoogstad, ging het balletje rollen om in Amsterdam te werken. Ik was welkom en het bevalt goed. Deze zomer werk ik hier alweer voor de derde keer! Transitiemanager Sacha Stolp, heeft mij als eerste op sleeptouw genomen, ons werk heeft veel raakvlakken. Inmiddels neem ik zelf ook deel aan AMROR vanuit de werkgroep Innovatie dus redenen genoeg om elkaar op te zoeken en kennis te delen.”

Drones
“Binnen AMROR lopen we tegen dezelfde maatschappelijke vraagstukken aan. Het zou zonde zijn om het wiel opnieuw uit te vinden als de ander al een oplossing heeft of verder is in de ontwikkeling. Je kunt problemen gezamenlijk oppakken. In Rotterdam onderzoeken we bijvoorbeeld wat drones kunnen betekenen voor de stad. We hebben experimenten uitgevoerd met drones om het plafond van de Maastunnel en de vuurtoren in Hoek van Holland te inspecteren. Denk aan tijdsbesparing bij inspecties en minder veiligheidsmaatregelen als je iemand niet naar boven hoeft te sturen om een toren te inspecteren. Een drone brengt tot op de millimeter in kaart hoe de toren er van top tot teen uitziet, maakt een exacte kopie en slaat het digitaal op. Met de inzet van drones heb je wel te maken met veel regelgeving, bijvoorbeeld in de buurt van een vliegveld. We kijken wat wel en niet kan. Door te experimenteren komen we steeds een stapje verder. Toen ik dit jaar net weer hier was, was de light show van 300 drones. Heel bijzonder dat het is gelukt om dit te organiseren op zo’n korte afstand van Schiphol.”

Duurzame energie
“Ook bij het thema energietransitie probeer ik te verbinden. Zo wil mijn Rotterdamse collega weten of er in Amsterdam al iets gedaan wordt met bijvoorbeeld energie winnen uit rioolwater of oppervlaktewater. Hierdoor heb ik kennisgemaakt met het Energietransitieteam van Amsterdam dat de vraag heeft uitgezet. We weten elkaar makkelijk te vinden wat de samenwerking versterkt. En het grappige is dat een oud-collega nu in het Amsterdamse Energietransitieteam werkt.”

Verruimde blik
“Het flexwerken bij Ingenieursbureau Amsterdam verruimt mijn blik, maakt ingangen makkelijker en ik wissel sneller kennis uit. Als tijdelijke bewoner van Amsterdam ontdek ik de stad steeds meer. Het is goed voor je geest om even ergens anders te zitten en nieuwe dingen te ontdekken. En ik ben benieuwd of de 3D geprinte stalen brug op NDSM inmiddels klaar is. Bij RDM zijn we bezig met een 3D beton geprinte abri. Wil jij een keer een Rotterdams project bezoeken of zoek je innovatieve kennis in Rotterdam? Laat het me weten. Tips zijn altijd welkom. En de kat? Die vindt het nog steeds reuzegezellig met mij!”