Nieuws

Pepijn Meeuwsen: een Amsterdammer in Rotterdam

Pepijn Meeuwsen: een Amsterdammer in Rotterdam of toch andersom?

Na zijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam werkt Pepijn Meeuwsen sinds 2014 bij het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. De eerste twee jaar draaide hij binnen diverse diensten mee als trainee, o.a. op business control, werkte hij aan een logistieke opdracht op Schiphol en op contractmanagement. Bij het ingenieursbureau van Amsterdam heeft Pepijn uiteindelijk een vaste baan aangeboden gekregen en sinds twee jaar werkt hij hier met heel veel plezier. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en Pepijn is weer terug gegaan naar zijn ‘roots’ in Rotterdam. Momenteel werkt hij twee dagen in de week bij het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. Hier ondersteunt hij bij het project Schiebruggen met het doorlopen van een Europees aanbestedingstraject.

Waarom heb je (weer) gekozen voor Rotterdam?
“Tja, dat is wel een bijzonder verhaal als je het zo schetst. Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam maar ben voor m’n werk en de liefde naar Amsterdam verhuisd. Ik ben van nature een heel nieuwsgierig persoon, houd van nieuwe uitdagingen en sta altijd open om nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te leren kennen. Daarom ben ik zelf onlangs ook weer op zoek gegaan naar mogelijkheden om eens een tijdje ergens anders te werken. Dat dat de gemeente Rotterdam werd, is natuurlijk grappig voor iemand die niet al te lang geleden verhuisd is van Rotterdam naar Amsterdam. Maar het is voor twee dagen en met de trein is het heel goed te doen. En daarbij weegt het niet op tegen alle nieuwe dingen en de nieuwe kansen die ik nu krijg in Rotterdam.”

Waarom is het interessant om een tijdje op een andere plek te werken?
“Het is niet alleen vanuit je vakgebied interessant om bij een andere organisatie te werken, maar voor mijzelf prikkelt het mijn nieuwsgierigheid en biedt het de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Ik zie het echt als een verrijking. Als net afgestudeerden kennen we het fenomeen traineeships waarbij je op verschillende plekken werkt. Dat zet ik nu eigenlijk gewoon door als werknemer. En ik kan het iedereen aanraden.”

Merk je verschillen tussen de aanpak in Amsterdam en Rotterdam?
“Dat valt eigenlijk wel mee. Zeker op het gebied van contractmanagement waarin ik werk heb je je aan een hoop regels te houden die voor alle overheidsdiensten gelden. Dat is dus niet anders in Rotterdam dan in Amsterdam. Ook qua cultuur en mensen merk ik weinig verschil. Bij beide organisaties werken we volgens het IPM-model. In Rotterdam moet dat misschien nog iets meer vorm krijgen dan bij Rijkswaterstaat of bij de gemeente Amsterdam. Maar de rollen zijn in principe hetzelfde. De invulling kan weliswaar verschillen, maar dat ligt dan volgens mij meer aan de karakters van de collega’s die zo’n rol invullen en projectspecifieke kenmerken dan of je nou een Amsterdammer of Rotterdammer bent.”

Maakt het qua opgaven en thema’s nog uit of je in Amsterdam of Rotterdam werkt?
“Voor contractmanagement maakt het, zoals eerder gezegd, niet zo veel uit. Grotere opgaven, zoals bijvoorbeeld waterberging in de stad waar ik laatst een collega over hoorde vertellen, zijn uitdagingen die geografische grenzen overschrijden. De aanpak en uitwerking kan echter wel verschillen per stad door de geografische verschillen. Maar dat je kennis en expertise met elkaar deelt over dit soort thema’s lijkt me meer dan logisch.”

Waarom is het noodzakelijk – in jouw optiek – om samen te werken en kennis en mensen te delen?
“Voor mij staat buiten kijf dat wanneer je samen ergens aan werkt je er samen ook beter van wordt. Wat ik wel wil benadrukken is dat je vooral dingen gewoon moet doen. Niet alleen maar praten, maar de daad bij het woord voegen en daadwerkelijk de stap nemen om samen een project of uitdaging op te pakken of bijvoorbeeld – zoals ik – een initiatief tot uitwisseling te nemen. Daarin creëer je naar mijn idee ook echt meerwaarde.”

Wat voegt deze uitwisselingservaring toe aan jouw leven?
“Ik zie het voor mijzelf echt als een verrijking. Ik leer een hoop nieuwe dingen en leer boeiende nieuwe mensen kennen. Ik heb door deze uitwisseling o.a. ontdekt dat ik het heel erg leuk vindt om verbindingen te leggen en mensen en ideeën aan elkaar te koppelen. Zo heb ik laatst een collega gewezen op het SE [Systems Engineering] proces dat binnen Amsterdam in samenwerking met RWS en een aantal gemeenten is uitgewerkt, omdat ik toevallig die week ervoor de trekker van dat proces had gesproken. De lijntjes zijn dan snel gelegd. Daarbij vind ik de afwisseling van het werken in de twee verschillende mooie steden gewoon erg gaaf. Ik heb ’the best of both worlds!”
Een betere ambassadeur als Pepijn kan AMROR zich niet wensen.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
“Ik heb eerlijk gezegd nog geen vijfjarenplan. Er zijn verschillende aspecten gerelateerd aan project- en contractmanagement die ik interessant vind en waar ik vooral nog veel over wil leren. Daarbij is het belangrijkste dat ik mooie projecten doe met leuke mensen. En waar dat dan precies toe leidt, dat gaan we zien.”

En dan tot slot nog even een tip; welk advies zou je collega’s mee willen geven?
“Laat nieuwsgierigheid je drijfveer zijn. En dan het liefst in combinatie met een mooie Rotterdamse frase: geen woorden, maar daden!”