Nieuws

Smart Roof 2.0 op BSA’s “NatureStructure”

Het Amsterdamse project Smart Roof 2.0 is een van de 30 projecten die van 17 mei t/m 23 september worden getoond tijdens de tentoonstelling “NatureStructure” van de Boston Society of Architects.

Project Smart Roof 2.0 is een slimme manier om de toenemende hoeveelheid water die onze stedelijke infrastructuur bedreigt, om te leiden, te absorberen en te benutten.

Op het dak van Gebouw 002 op het voormalige marineterrein in Amsterdam hebben we een zogenaamd “blauw-groen” daksysteem gemaakt dat de combinatie van “blauw” (regenwateropvang, opslag en hergebruik) en “groen” (biodiversiteit) combineert. Het systeem vangt regenwater op en slaat het op in de 85 mm drainagelaag onder de grond. De lichtgewicht gerecyclede plastic drainage-eenheden zijn uitgerust met geïntegreerde vezeltechnologie die capillair transport van opslag naar bodem mogelijk maakt. Op deze manier worden de talloze soorten planten op natuurlijke wijze geïrrigeerd zonder dat gebruik hoeft te worden gemaakt van pompen, slangen, kleppen of energie.

Met dit “blauw-groene” systeem worden verharde oppervlaktes, zoals daken, getransformeerd in groeiende groene oases. Deze oases koelen de omgeving door middel van reflecterend zonlicht en verdampend water. De oases houden bovendien het regenwater buiten de riolering en bieden een aangename verblijfplaats voor mens en biodiversiteit. Ook wordt de HVAC-belasting van het gebouw eronder aanzienlijk verminderd.

Project Smart Roof 2.0 is het resultaat van een consortium van publieke en private partners en kennisinstellingen. “De partners en instituten werkten met open vizier samen om deze slimme dakinnovatie te ontwikkelen”, beschrijft collega Sacha Stolp van het consortium. “We redeneerden vanuit de maatschappelijke opgave en niet vanuit onze eigen belangen. Dit was van cruciaal belang in dit project en wat mij betreft een schoolvoorbeeld voor het oplossen van toekomstige stedelijke problemen.”

Smart Roof 2.0 is een publiek-private samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Bureau Marineterrein, Waternet, Drain Products, Permavoid Ltd, KWR Research Institute en AEDES Real Estate.

Bekijk hier de aanmelding van project Smart Roof 2.0 voor de tentoonstelling “NatureStructure” van de Boston Society of Architects:

Meer informatie over project Smart Roof 2.0 is te vinden op de website van Project Smart Roof.

Contactpersoon gemeente Amsterdam: Sacha Stolp