Nieuws

Terugblik AMROR Projectmanagement bijeenkomst

Smart mobility, stedelijke bereikbaarheid, mobility as a service: er zijn velen wegen die naar bereikbaarheid leiden. Dit stond dan ook centraal tijdens de Projectmanagement bijeenkomst die AMROR vorige maand organiseerde in Rotterdam. Het idee: ervaringen delen, verbindingen leggen en het blikveld verruimen.

Dagvoorzitter Ronald van Warmerdam, docent aan de TU Delft en werkzaam bij de Gemeente Amsterdam als Projectmanager, verwelkomde de deelnemers en zorgde voor een energieke sfeer. Hoe kijkt hij terug op de bijeenkomst?

Leren en elkaar inspireren door AMROR
Ronald: “Mensen die in het veld aan projecten werken, als manager of als expert, zijn vaak druk waardoor het bijna lijkt alsof mensen stoppen met leren omdat ze er weinig tijd voor hebben. We zijn kenniswerkers. De kennis van tien jaar geleden is vaak achterhaald. De AMROR-bijeenkomst ging over leren. Hoe kunnen we leren van elkaar? Hoe kunnen we elkaar inspireren of meenemen in andere soorten gedachten? AMROR is een goed platform om met elkaar te discussiëren over de dingen die we al doen en de dingen die we nog moeten leren.”

Het verkennen van nieuwe benaderingen
De aanwezige deelnemers begrepen elkaar volgens Ronald goed omdat ze de context begrijpen. Ronald: “Er werd bijvoorbeeld over de problematiek als vertragingen en verkeersopstoppingen die spelen gesproken. Hoe kun je daar nou richting aan geven en oplossingen voor vinden? En hoe kunnen we dat doen in een soort co-creatie met de markt? Dit vind ik interessant omdat we het hadden over nieuwe benaderingen. Het verkennen van een nieuw soort wereld. Wat staat ons te gebeuren? Denk bijvoorbeeld aan zoiets als de nieuwe omgevingswet. Dit gaat een enorme invloed hebben op het werken in projecten. Of als aannemers meer verantwoordelijkheid krijgen over vergunningsprocedures. Hoe ga je daar mee om? Dat zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst en die we samen moeten ontdekken.”

Prikkelen, het gesprek voeren en tips uitwisselen
Tijdens de bijeenkomst stond Sander van Beurden, Manager Stedelijke bereikbaarheid bij de gemeente Rotterdam, op het podium. Hij nam de deelnemers mee in de vraagstukken die Rotterdam bezig houden. Hoe houd je de stad bereikbaar en economisch vitaal terwijl er essentiële verbindingen of belangrijke verkeersaders in onderhoud zijn? En hoe zorgt de combinatie van verkeersregie en communicatie voor een bereikbare stad?

Ook werd de Toolbox Slimme Mobiliteit gepresenteerd. Deze is opgesteld door het Steunpunt Mobiliteitsmanagement en het programma Smart Mobility van Rijkswaterstaat. De Toolbox is bedoeld ter inspiratie en ter ondersteuning bij het kiezen van de meest kansrijke maatregelen voor een specifieke situatie. Zowel bij structurele bereikbaarheidsknelpunten als bij de tijdelijke hinder door werkzaamheden.

Na een korte break kwam Mobility as a Service (MaaS) aan bod. Een concept dat staat voor een transitie in mobiliteit. Van bezit van vervoersmiddelen naar het gebruik van een breed scala aan mobiliteitsmogelijkheden. Vergelijkbaar met de revolutie die Netflix en Spotify teweeg hebben gebracht. Concepten als MaaS zijn volgens experts hard nodig om de stad bereikbaar te houden tijdens groei en werkzaamheden.

Jacco Zwemer, projectmanager die de overstap van Rijkswaterstaat naar gemeente Amsterdam heeft gemaakt, daagde de deelnemers vervolgens uit met vragen als ‘Wat is je rol als projectmanager’ en ‘Wat is je rol als opdrachtgever?’. De stellingen, bedoeld om de deelnemers uit te dagen en te prikkelen, waren een sterk ingrediënt waar door de deelnemers met grote waardering op werd gereageerd.

Tot slot kregen de deelnemers de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de renovatie van de Maastunnel tijdens een uitgebreide rondleiding. Na afloop van de bijeenkomst werden verbindingen gelegd en vervolgafspraken gemaakt. Dagvoorzitter Ronald van Warmerdam: “Precies waar AMROR om draait. Het draait om mensen die het gesprek voeren, tips uitwisselen en het samen doen.”

Wil jij ook een keer aanwezig zijn bij een AMROR-bijeenkomst? Of wil je kennis opdoen of je ervaringen delen? Houd dan onze activiteitenkalender in de gaten of neem contact met ons op via onderstaande button.