Nieuws

Tjeerd Roozendaal: overstap van Amsterdam naar RWS

Tjeerd Roozendaal werkt sinds september 2017 bij ‎Rijkswaterstaat als Hoofdingenieur-Directeur van de landelijke dienst Programma’s, Projecten en Onderhoud (PPO). Voorheen was Tjeerd werkzaam bij de gemeente Amsterdam, onder andere als manager projectmanagement en uiteindelijk als directeur van het ingenieursbureau Amsterdam. Vanuit die hoedanigheid heeft hij aan de wieg gestaan van AMROR. Reden genoeg om eens met Tjeerd te praten over zijn overstap van Amsterdam naar Rijkswaterstaat, hoe hij aankijkt tegen samenwerking, en om terug te blikken op vier jaar AMROR. We maken er een drieluik van. Vandaag hebben we het over Tjeerd’s overstap van de ene naar de andere AMROR partner.

Je hebt ruim 12 jaar in Amsterdam gewerkt, waarom heb je vorig jaar de overstap naar Rijkswaterstaat gemaakt?
“Na 12 jaar Amsterdam was het voor mij een goed moment om mijn horizon te verbreden. Ik heb hele mooie dingen meegemaakt in Amsterdam, denk aan grote infraprojecten als de Noord-Zuidlijn en de IJtram naar IJburg tot leidinggeven aan het ingenieursbureau. Uiteindelijk had ik de eindverantwoordelijkheid als directeur ingenieursbureau & lead buyer fysiek domein. Ik heb letterlijk in Amsterdam mijn droom kunnen waarmaken om een nieuwe organisatie neer te zetten die zowel inkoopverantwoordelijk als projectverantwoordelijk als technisch verantwoordelijk is. En toen dat eenmaal goed draaide was het tijd voor mij om te gaan. Dan rijst vervolgens natuurlijk de vraag: waar naar toe? Ik houd er wel van om een beetje impact te hebben en iets neer te zetten. Sleutelwoorden in mijn zoektocht waren uitdaging en samenwerken. Bij Rijkswaterstaat vond ik beide. Werken bij de rijksoverheid is een hele andere dynamiek dan bij een gemeente en stelt mij daarom op de proef. En samenwerken is een van de belangrijkste kernwaarden bij RWS.”

Mogen we je overstap op het conto van AMROR schrijven?
“Ja absoluut, 100%. Gedurende mijn Amsterdamse periode heb ik dankzij AMROR al een heel goed beeld gekregen van Rijkswaterstaat. Ik heb in mijn AMROR-tijd een heel boeiend netwerk opgebouwd en het is heel fijn om daaruit te kunnen putten als je je oriënteert op een nieuwe baan en uiteindelijk solliciteert. Je kent de mensen dus een introductie is niet meer nodig. Mijn overstap voelt als een hele natuurlijke stap.” Lachend: “En ik blijf natuurlijk gewoon behouden voor AMROR, ook een fijne bijkomstigheid.”

Maakt het qua uitdagingen en thema’s nog uit of je in Amsterdam of bij RWS werkt?
“Qua opgaven zie ik alleen maar overlap. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de vervangingsopgaven. In Amsterdam wordt momenteel hard gewerkt aan de vervanging van kademuren, in Rotterdam en bij RWS zijn er vergelijkbare onderhouds- en renovatieopgaven. We hebben tenslotte allemaal te maken met de eindlevensduur van objecten. Samen met private ingenieursbureaus, aannemers maar vooral ook met elkaar moeten we deze vraagstukken aanpakken.”

“Andere thema’s waarop ik veel overlap zie zijn big data, sensoring, duurzaamheid en smart mobility. Ook op dat gebied zijn we allemaal met hetzelfde bezig, met dezelfde technieken, met dezelfde inkoopvraagstukken en met dezelfde marktontwikkelingen. We kunnen op dat vlak ongelooflijk veel van elkaar leren.”

En wat betreft je eigen rol?
”Ik ben nog steeds bezig met het organiseren van ontmoetingen tussen mensen en het leggen van verbindingen. Ik merk wel dat ik bij RWS nog wat verder van de inhoud afsta dan in Amsterdam. Enerzijds door de schaalgrootte waarop we werken, maar ook door de fysieke afstand tussen collega’s die bij Rijkswaterstaat veelal verspreid over het land werken. In Amsterdam zat ik dichter op de mensen, kon ik makkelijker even bij iemand binnenlopen en kon ik ieder project bij wijze van spreken met de fiets bezoeken. Die afstand – fysiek maar ook gevoelsmatig – betekent voor mij een nieuwe uitdaging in het leggen van verbindingen tussen mensen. Daar focus ik me nu op; de verbindingen binnen de club PPO goed houden maar ook de verbindingen met onze districten en opdrachtgevers. Ik mis soms wel dat fietsen en het gemak waarmee je even bij iemand een kopje koffie kon halen. Maar afspreken via skype begint inmiddels te wennen!”

Inmiddels zijn ook het tweede en derde deel van ons gesprek met Tjeerd Roozendaal verschenen. Lees hier <Tjeerd’s visie op samenwerking> en hier zijn <terugblik op vier jaar AMROR>.