Verslag van een AMROR Themabijeenkomst
Drones vergemakkelijken en ondersteunen in toenemende mate ons werk. Rijkswaterstaat, Amsterdam en Rotterdam gebruiken drones steeds vaker. Bijvoorbeeld bij inmetingen en inspecties van onze civiele constructies, zoals bruggen, kademuren, waterkeringen en zelfs in tunnels. Of ter ondersteuning en coördinatie bij incidentmanagement op weg en water, zoals verkeersongevallen, olielozingen en andere incidenten. Recent nog in Maastricht, waar woonboten gevaar liepen als gevolg van een dijkdoorbraak door hoogwater. Maar ook voor crowd management bij grote evenementen in stedelijk gebied.
Kennisdeling
Op 8 februari 2024 vond een AMROR Themabijeenkomst plaats waarin deskundigen van Rijkswaterstaat, de Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, de Gemeente Amsterdam en een marktpartij hun kennis en ervaringen deelden. Gericht op het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden en het identificeren van kansen om de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren. Ook kwamen dilemma’s op tafel, waarbij duidelijk werd dat niet zozeer de techniek, maar de regelgeving soms nog een obstakel vormt. De deelnemers vonden elkaar daarin snel, constateren dat er ook op dat vlak goede ontwikkelingen zijn en dat zij elkaar daarin kunnen en willen versterken.
Drone Team
Achtereenvolgens presenteerden de organisaties de stand van zaken en ambities met betrekking tot drones. Rijkswaterstaat beschikt al enkele jaren over een Drone Team, met gecertificeerde drone piloten die worden ingezet bij inspecties en bij monitoring van incidenten. Ook ontwikkelde Rijkswaterstaat voorwaarden voor vliegbewegingen door marktpartijen, die in opdracht van hen inspecties uitvoeren. En zij werken samen met andere ‘first responders’ zoals politie, brandweer, Douane en Kustwacht toe naar een landelijk overheidsnetwerk van automatische (dus zelfstandig vliegende) drones.
Rotterdam
Havenbedrijf Rotterdam werkt aan een innovatieprogramma ‘Drone Port of Rotterdam’, een experimenteerruimte in de relevante omgeving voor aanbieders van dronediensten, om het luchtruim en procedures stapsgewijs op drones in te richten. De Gemeente Rotterdam heeft ervaring met de inzet van drones door een drone-bedrijf bij verschillende pilots, voor het inspecteren en inmeten van diverse objecten van de gemeente. Rotterdam richt zich op vier gebieden: duurzame leefomgeving, economische bedrijvigheid, wet- en regelgeving en de inzet voor eigen taken. Zo zijn er bijvoorbeeld 3D-luchtopnamen met een drone gemaakt van het Hofbogentracé (een toekomstig park op een voormalig zware rail tracé) in stedelijk gebied.
Rotterdam heeft sinds kort ook een ‘mobile command unit’, een bestelbus die ondersteunt bij acties en bovendien voorbijgangers informeert. Want ook dat is nodig, daar waren de deelnemers het snel over eens. Uitleg aan het publiek zorgt vaak voor begrip en zelfs bewondering, zo is de ervaring.
Inpassing in stedelijk gebied
Amsterdam werkt met diverse publieke en private partners, waaronder een onderwijsinstelling, samen in het Amsterdam Drone Lab aan duurzame en veilige dronevluchten voor de stad. Met praktijkgericht onderzoek naar drone-toepassingen, inpassing van onbemande luchtvaart in de ruimtelijke ordening van de stad en met het betrekken van publiek bij alle ontwikkelingen.
Toekomst
De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wat enkele jaren geleden nog onmogelijk leek, is nu al gewoon. Dat bleek ook toen de deelnemers aansluitend aan de bijeenkomst een bezoek brachten aan de ‘vliegweek’ van Amsterdam Drone Lab. Daar werden met verschillende typen drones vluchten uitgevoerd tussen vier locaties, over het water naar beide oevers van het IJ. Met pakketjes van 1 a 2 kilo. En binnenkort wordt zelfs gevlogen met pakketten van 15 tot wel 30 kilo.
Rijkswaterstaat noemde andere ontwikkelingen die eerder nog toekomstmuziek leken, maar nu al praktische toepassingen zijn. Zoals GIS informatie die real time in het dronebeeld zichtbaar is, handig voor onze assetowners en ingenieurs. Net als een andere toepassing, waarbij een drone gekoppeld aan artificiële intelligentie in staat is om gebreken aan een brug te signaleren en registreren. Zelfs tot op detailniveau; zit een bout vast of niet?
Uitdaging
De toepassingsmogelijkheden van drones zijn legio. Daag jezelf uit, en bedenk eens welke toegevoegde waarde de inzet van drones op jouw project zou kunnen hebben. Voor bijvoorbeeld tijdwinst, lagere kosten, of veiligere werkomstandigheden. Bespreek dat ook eens tijdens een projectoverleg. Welke wensen en behoeftes leven er bij jullie? Mogelijk kunnen die nu al worden gerealiseerd of anders in de nabije toekomst. Wil je daar eens verder over praten, neem dan contact op met ondergenoemde personen.
Meer informatie
Meer informatie vind je op:
https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/innovatie/informatievoorziening/gebruik-van-drones-bij-rijkswaterstaat
https://www.rotterdam.nl/drones
https://www.portofrotterdam.com/nl/haven-van-de-toekomst/innovatie/drones
https://www.amsterdamdronelab.nl/
Contact
Via bovenstaande links kun je in contact komen met je collega’s die zich bezighouden met drones. Maar je kunt ook rechtsreeks contact opnemen met Ariea Vermeulen (Rijkswaterstaat), Carolina Bamsch (Rotterdam), Pim Stevens (Amsterdam).
Of met de AMROR Accounthouder van je organisatie, zij/hij brengt je dan in verbinding met specifieke collega’s. Michelle Rodgers-Jang (Rijkswaterstaat), Robert Leeuwis (Rotterdam), Paul Rebel (Amsterdam) of Walewijn de Vaal (alliantiemanager AMROR).